Inloggen
 

Met Johanna op pad - Helvoirt

Iedereen die wel eens met Johanna op pad is geweest weet het. Met Johanna op pad betekent een gezellige dag met minimaal één verrassing, waar je tijden later nog steeds aan terugdenkt...

Neem nou laatst. Johanna en ik waren samen op pad. Klantbezoek stond er gepland. Naderhand zegt Johanna: "Kom we gaan even in Helvoirt kijken, daar zijn ze aan het werk." Prima! Altijd leuk om te kijken hoe leidekkers aan het werk zijn en hoe het werk verloopt.

Aangekomen in Helvoirt kijk ik tegen een enorme steiger aan, die tegen de kerktoren geplaatst is… "Heb je hoogtevrees?" is de volgende vraag. Uhm, nou, een beetje?...

Van een vorige keer met Johanna op pad had ik al geleerd dat het handig is om van alles bij je te hebben, voor het geval er zich een verrassing voordoet. In dit geval dus veiligheidsschoenen aan en gaan. Wel weer wat bijgeleerd in het kader "handig om bij je te hebben", namelijk een spijkerbroek. Want laat ik nu uitgerekend vandaag in een jurkje naar het werk gegaan zijn. Jurkjes en steigers, niet de meest ideale combinatie kan ik nu uit ervaring vertellen.

Samen met John de leidekker in de lift omhoog, toch maar even met het gezicht naar de kerk gericht, dan kijk je niet zo de diepte in. Boven aangekomen, uit de lift het steiger op, even houvast zoeken. Valt niet tegen met de hoogte gelukkig.
Vol enthousiasme verteld John over het werk aan de kerktoren in Helvoirt. Hoe hij samen met zijn zoon Sam (die hoorbaar een paar etages hoger aan het werk is) al een paar weken bezig is om de CWT-y-Bugail County natuurleien op de toren aan te brengen.
Nou heb ik al meer leiwerk gezien, maar als je het werk op de toren zo van dichtbij ziet, dat geeft toch wel weer een heel ander zicht en dimensie. Wat een werk, wat een ambacht, wat een passie!

Al vertellend stormt John nog een paar laddertjes op. Johanna er vlot achteraan. Ik in mijn jurkje hobbel iedere keer een halve etage achter ze aan, treetje voor treetje, stevig vasthoudend. Mijn hoogtevrees valt gelukkig heel erg mee, maar ik ben duidelijk nog niet heel ervaren in het steiger- en ladderlopen.

Inmiddels zijn we bij Sam aangekomen. Fantastisch om te zien hoe het vakwerk en ambacht leeft in de jongste generatie. Hoewel vader niet kan nalaten om zijn zoon nog wat vingerwijzingen te geven om ervoor te zorgen dat de details perfect zijn, hebben ze beiden zichtbaar plezier in wat ze doen. We hebben het nog even over de CWT leien. Dat het niet de meest makkelijke natuurlei is om mee te werken. Dat je echt tijd moet besteden aan het uitsorteren, en goed moet kijken welke natuurlei je waar en op wat voor manier plaatst. Maar dat het resultaat uiteindelijk fantastisch zal zijn.

Daarna verteld Sam dat er dezelfde morgen nog stroomstoring is geweest in Helvoirt. Nou is dat voor leidekkers niet zo'n heel groot probleem, het is ambachtelijk werk, dus gebeurd grotendeels met de hand. Liever hebben ze dat de radio een deuntje speelt op de achtergrond, maar dat is overkomelijk. Enige "lastige" is dat de lift het dan niet doet en dan is het een eind naar beneden, langs alle steigers en laddertjes.

Ik begin ineens haast te krijgen om naar beneden te gaan. Ik moet er niet aan denken dat ik al die verdiepingen die ik eerder met de lift omhoog ben gegaan nu met de laddertjes naar beneden zou moeten! Ik zie me al gaan, in mijn jurkje, uren onderweg… Gelukkig blijft de stroom het doen en gaan we met de lift weer naar beneden. De mannen ook mee, want inmiddels is het tijd voor de boterham.

Leermomenten van vandaag:

  • Behalve veiligheidsschoenen moet er ook standaard een spijkerbroek in de auto mee.
  • Mijn hoogtevrees valt gelukkig ontzettend mee! (Bij wie / waar mag ik een volgende keer het steiger op?)
  • Leidekken is een hedendaags ambacht, waar ik nu een nog groter respect en bewondering voor heb.

John en Sam, heel hartelijk dank dat we even met jullie mee mochten kijken en nog heel veel succes en plezier met dit karwei!

 - Inger - 

Natuurlei: CWT-y-Bugail County
Project: Kerktoren Helvoirt
Leidekker: F. Bogaerts B.V. Leidekkers- en Loodgietersbedrijf


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin