Inloggen
 

Een dak met alleen maar details

Kasteel Wamberg, een leisteen dak met alleen maar details

Kasteel Wamberg, op het landgoed Wamberg bij Berlicum, dateert uit de zestiende eeuw. In de loop der tijd is er steeds meer aangebouwd, zodat het een mengeling aan stijlen is geworden. Onlangs is het dak van dit monumentale gebouw, als onderdeel van een grootscheepse renovatie, volledig vernieuwd. Vanwege de vele details was de moeilijkheidsgraad van dit werk bijzonder hoog.

Penrhyn natuurleien dak genomineerd voor Dak van het jaar 2018Het kasteel heeft een rijke historie. Het was een kapittel van de Sint-Jan in Den Bosch, die het zo’n 500 jaar geleden als speelhuis liet bouwen. De gegoede familie van Rijckevorsel verbouwde het pand zo’n 200 jaar geleden tot kasteel. Het kasteel is in de loop der eeuwen verschillende malen uitgebreid en verbouwd, al naar gelang de functie van het kasteel veranderde. Een deel van het landgoed is nog steeds in het bezit van de familie maar het kasteel werd in de jaren ’70 verkocht. Onlangs veranderde het gebouw opnieuw van eigenaar en de nieuwe kasteelbezitters besloten het gebouw volledig e renoveren. De provincie Noord-Brabant geeft prioriteit aan het in stand houden van cultureel erfgoed, de werkzaamheden konden daarom ondersteunend worden gefinancierd met een subsidie. Belangrijk was ook dat de factoor ‘tijd’ bij dit project een minder dwingende rol kon spelen, omdat de eigenaren elders konden verblijven. De insteek was dat goed vakwerk belangrijker is dan het halen van een strakke planing.

De indeling aan de binnenkant blijft volledig intact, zo ook het nog aanwezige historisch interieur. De buitenschil is inmiddels aangepakt: de gevel is deels opnieuw gevoegd en het dak kreeg een volledig nieuwe natuurleien dak- bedekking. Specialist Walter Verhoeven BV werd hiervoor ingehuurd en had daarmee een uitdagende, maar ook aansprekende klus in haar portefeuille. steilDAK sprak met directeur Wim Verhoeven over de werkzaamheden.

NIEUWE NATUURLEIEN DAKBEDEKKING

Kasteel Wamberg heeft verschillende hellende daken, op verschillende hoogten, rond een plat dak. De daken zijn vrijwel allemaal voorzien van meerdere dakkapellen en/of dakramen. De oorspronkelijke dakbedekking, bestaande uit Fumay natuurleien, is al zo'n 100 jaar geleden aangebracht en mede als gevolg van achterstallig onderhoud begon het dak hier en daar gebreken te vertonen. Plaatselijk waren er lekkages, die ook houtrot in het houten dakbeschot hadden veroorzaakt. De leien zelf waren na ruim 100 jaar broos geworden en begonnen te vervilten.Dak van het jaar verkiezing kasteel wamberg penrhyn leisteen

In samenspraak met Rothuizen Architecten, is een plan opgesteld om het gebouw op een verantwoorde manier te restaureren. “Niet alles is vooraf te organiseren,” vertelt Verhoeven “Je weet niet wat je tegenkomt als je de dakbedekking verwijdert,” vertelt hij. Het houtrot bevond zich bijvoorbeeld op andere een plek dan waar de lekkage zich openbaarde. Het dak heeft zeer veel detailleringen en onderbrekingen, dus het was voortdurend puzzelen. Monumentenwacht Noord-Brabant heeft toezicht gehouden op een kwalitatief goede uitvoering van de werkzaamheden.”

Allereerst werd gezocht naar de juiste leisteen. “De oorspronkelijke Fumay leisteen is niet meer verkrijgbaar, dus we moesten op zoek naar een vergelijkbare natuurlei,” aldus Verhoeven. “Kwalitatief gezien is er dan eigenlijk maar één optie en dat zijn de Penrhyn leien uit Wales, geïmporteerd door Lei Import. Deze hebben de gewenste karakteristieke paarse gloed, overeenkomstig met de oorspronkelijk toegepaste lei en heeft een gegarandeerde kwaliteit. De nieuwe leien gaan zeker weer 100 jaar mee (en zijn ook voor 100 jaar gegarandeerd door de leisteengroeve).”

De oorspronkelijke dakbedekking is tot op het dakbeschot verwijderd. Waar nodig, is het houten dakbeschot vernieuwd. Verhoeven: “De moeilijkheid bij de verwerking was met name de ondergrond. Het is onmogelijk om vooraf overal rekening mee te houden, simpelweg omdat je niet weet wat je tegenkomt. Op sommige plaatsen moest niet alleen het houten dakbeschot worden vervangen, maar ook de houten balken. Het dakbeschot had plaatselijk een glooiing en het gegeven dat het dak zeer veel onderbrekingen heeft, maakte dat dit een zeer complexe klus was.”

Detail van het leistenen Penrhyn dak met een garantie van 100 jaarHet werk behelsde overigens méér dan alleen het vervangen van de leien dakbedekking. Zo werd al het lood vervangen en werden ook de goten hersteld (terug op afschot ge- bracht en opnieuw geverfd) en de gehele bekleding werd vernieuwd. Ook werden de hemelwaterafvoeren geheel in staal vernieuwd en werden bladafscheidingen geplaatst, zodat verstoppingen konden worden voorkomen. Men had een aparte ruimte ingericht als werkplaats, waar de nodige bewerkingen konden worden uitgevoerd. Ook werd het platte dak door het bedrijf voorzien van een nieuwe isolatie- laag (5 cm PIR) en een SBS bitumineuze dakbedekking.

Vanwege de weersomstandigheden diende het werk in fasen te worden uitgevoerd, waarbij men in het voorjaar en de zomer zo goed kon opschieten, dat het werk aan het eind van de zomer kon worden opgeleverd.

LOGISTIEKE ORGANISATIE

De oude leien moesten vanzelfsprekend worden afgevoerd en de nieuwe leien moesten worden gesorteerd. Dat klinkt voor de hand liggend, maar op deze locatie was dat niet zo eenvoudig als het klinkt. Kasteel Wamberg is namelijk omringd door een gracht en de brug over de gracht is de enige toegang tot het terrein. De brug is niet sterk genoeg voor vrachtverkeer. Aan- en afvoer van materialen (en bijvoorbeeld de bouwlift) vond daarom middels aanhang- wagens en heftrucks plaats, die vanaf de openbare weg (op een paar honderd meter afstand) werden geladen en gelost. Deze praktijk zorgde ervoor, dat de communicatie tussen de verwerker en de verschillende leveranciers zeer goed moest verlopen.

Inmiddels zijn de dakwerkzaamheden afgerond en ziet het kasteel er vanaf de buitenkant weer prachtig uit.

Kasteel wamberg nieuw leistenen dak

Dit artikel kunt u lezen op www.steildak.nl of klik hier voor het artikel.

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Restauratie-architect: Rothuizen Architecten, Middelburg
  • Dakdekker: Walter Verhoeven BV Loodgieters en Leidekkersbedrijf, Nieuwkuijk
  • Leverancier dakbedekking: Lei Import B.V., Maasbracht

 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin