Inloggen
 

Een unieke beleving in het Tropeninstituut te Amsterdam

 

Geschreven door Simon van de Kerkhof. 

Aan de Mauritskade in Amsterdam bevindt zich het Koninklijk Instituut voor de Tropen, een Nederlands multidisciplinair kennisinstituut. Op de bestaande archief zolder is een nieuwe kantoorruimte gerealiseerd. Belangrijk was dat er voldoende daglicht aanwezig was. Met het CAST PMR systeem heeft Lei Import hier een groot daklicht kunnen realiseren. 

In het voorjaar van 2015 ben ik door de opdrachtgever voor de eerste keer ter plaatse uitgenodigd. De doelstelling was om in het natuurleien dak een  zo groot mogelijk daklicht opnemen, die qua uitvoering en detaillering volledig paste in het dakvlak. Het mocht bovenal geen afbreuk doen aan de uitstraling van het gebouw.

Samen hebben we de mogelijkheden bekeken, wat binnen het budget zou passen, wat technisch uitvoerbaar zou zijn, en het belangrijkste, wat door de monumentencommissie goedgekeurd zou worden. Hiervoor hebben wij ondersteuning geboden bij het maken van de bouwaanvraag tekeningen, met aanzichten en detaillering, waarna het ontwerp goedgekeurd is. 

Na goedkeuring hebben we op het werk de bestaande situatie ingemeten en werktekeningen gemaakt. Deze werktekeningen zijn uiteindelijk door de fabriek gebruikt om de maatwerk dakramen geheel conform de aangeleverde tekeningen te produceren. Na productie zijn de ramen naar ons depot te Ittervoort gehaald, waarna ze, na controle, geleverd zijn op de bouwplaats. Tussentijds is er met de aannemer overleg geweest over planning en montage van de dakramen. Na levering op de bouw zijn ze door de aannemer vakkundig geplaatst, en zijn de natuurleien rondom de ramen door de leidekker weer aan geheeld. 

Het eindresultaat mag er zijn. Een groot daklicht wat de nieuwe kantoorruimte van voldoende daglicht voorziet, passend in de stijl en bij de uitstraling van het monumentale pand.

 

Het gebouw dateert uit 1926 en is ontworpen door J.J. van Nieukerken in een Neorenaissancestijl.

Het gebouw is beschermd als rijksmonument.

 

Naam project:         
Locatie: 
Soort:

Opdrachtgever:
Realisatie:

Tropeninstituut Amsterdam
Mauritskade te Amsterdam 
Maatwerk dakramen Cast PMR

KIT Amsterdam
2016 
Simon van de Kerkhof
Bouwkundig Productadviseur
Simon@lei-import.nl
+31 (0)6 44 86 04 00


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin