Daglicht en ventilatie in historische daken

30 november 2020
Daglicht en ventilatie in historische daken is een moeilijk onderwerp. Cast PMR dakramen, die zorgen voor optimale lichtinval en ventilatie, worden specifiek aan uw soort dakbedekking aangepast. De authentieke uitstraling past perfect bij een historisch dak van uw monument.

Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw monument, of het nu gaat om een pannendak, een rieten dak of een dekking met leien. De Cast PMR Dakramen worden in veel gebouwen toegepast waar uitstraling of regelgeving dit voorschrijft. In veel monumentale panden en boerderijen zijn in het verleden gietijzeren dakramen toegepast, deze kunnen perfect vervangen worden door deze unieke, isolerende, slanke stalen dakramen.

Cast PMR dakramen worden specifiek aan uw soort dakbedekking aangepast. Of het nu natuurleien, dakpannen of een rieten daken betreft, uw dak behoudt zijn schoonheid door de juiste aandacht en het juiste vakmanschap.

Historische daken in monumenten

Een dakraam is te vervangen voor en nieuw stalen dakraam voorzien van isolerende beglazing voor een verbeterende isolatiewaarde. Een nieuw dakraam brengt veel ruimte en licht waardoor er op zolder extra leefruimte ontstaat. Een nieuw dakraam plaatsen in een dichte kap is echter een inbreuk op de monumentale kapconstructie. Het is dan ook niet toegestaan om zonder meer een dakkapel of dakraam op uw monument te plaatsen. Informeer eerst bij de monumentenambtenaar van uw gemeente. Ook bij de reconstructie van een verdwenen dakraam of dakkapel is het aan te raden om met uw gemeente in overleg te gaan.

Aandachtspunten bij plaatsing van dakkapel of raam

  • Plaats een dakraam altijd tussen de sporen of spanten van het dak. Het Cast PMR dakraam is een maatwerk raam en past hierdoor altijd in de aanwezige constructie;
  • Kijk goed naar de verhouding tussen dakramen en dakoppervlak. Het gesloten karakter van het dak moet gehandhaaffd blijven.

Lees voor meer informatie de brochure Licht op zolder.

Monumentaal pand te Heerjansdam

Kerkgebouw Lammermarkt te Leiden

Vergunning

De toepassing van deze aanbevelingen is afhankelijk van de waarde van het monument. Aangezien deze waarde per gebouw varieert, zal er in geval van rijksmonumenten een beoordeling plaatsvinden in het kader van een aanvraag voor een monumentenvergunning. Deze wordt ingediend bij de betreffende gemeente. Een aantal gemeenten beschikt al over concrete richtlijnen voor het aanbrengen van dakkapellen en dakramen.

Isoleren en dakbedekking vernieuwen

Vaak gaat het plaatsen van een dakraam of dakkapel samen met isoleren en het vernieuwen van de dakbedekking. Ook hiervoor gelden de volgende overwegingen:

  • Is de dakbedekking of kapconstructie origineel, zeldzaam of gaaf?
  • Is deze technisch nog in goede staat?
  • Is het noodzakelijk deze te vervangen of kan worden volstaan met plaatselijk herstel?
  • En wat zijn de gevolgen van isolatie voor de monumentale waarde van de kap en daarmee voor het monument?

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Maak een afspraak in onze showroom

Contact