Inloggen
 

Restaureren en moderniseren in stijl

Terwijl de moderne architectuur van Rotterdam de aandacht trekt met hoogstandjes als de Markthal en het Centraal Station, gebeurt er op kleine schaal en in de luwte nog veel meer moois. Neem de Walenburgerweg, niet ver van datzelfde Centraal Station. Tien jaar terug werden op nummer 31/33 villa Oud-Walenburg (1903, Ed. Cuypers) en het Klooster van de Orde van de Zusters Dominicanessen van de Heilige Catharina van Sienna prachtig gerestaureerd. Medio vorig jaar werd begonnen met het naastgelegen woonhuis op nummer 29, waardoor er nu een compleet gerestaureerd en gerenoveerd ensemble staat.

Walraad Architecten, dat ook de restauraties van de villa en het klooster begeleidde, was voor het woonhuis verantwoordelijk voor het dakontwerp (en een aantal jaren terug ook voor het funde ringsherstel). Jan van der Bie, projectleider voor Walraad: “Het hele gebouw wordt aangepakt, maar wij hebben ons beperkt tot het dak. Bij de gevels en het interieur is geen sprake van een restauratie, dus als echte restauratie architect laten we dat aan anderen over. Walenburgerweg 29 maakt overigens deel uit van een beschermd stadsgezicht. Dan heb je wat meer speelruimte dan bij een gemeentelijk monument, maar onze oplossingen zouden in beide regimes worden toegelaten.”

Esthetiek

De woning is gebouwd in 1903 en heeft een mansardedak met aan de straatzijde een dwars kap en een puntvormige kopgevel. Het dak moest geïsoleerd worden en was toe aan nieuw lei- en zinkwerk. Mogelijk lagen de leien er al op vanaf de bouw in 1903. Van der Bie: “Om het dak aan te passen aan de moderne eisen, hebben we een restauratieontwerp gemaakt waarin oude en nieuwe elementen samengaan in een totaalbeeld dat past bij de architectuur. De mansardevorm is intact gelaten, lei- en zinkwerk zijn vernieuwd en nieuw zijn isolatie, PV-panelen aan de oost- en westkant en drie stalen dakramen aan de westkant. De dakconstructie zelf en het dakbeschot waren in goede staat en zijn behouden.”

Voor het dakontwerp heeft Walraad gezocht naar slanke, vlakke en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor zowel de PV-panelen als de dakramen. Van der Bie: “We wilden het strakke dakprofiel zo min mogelijk geweld aandoen en dan zijn er niet zoveel alternatieven. Leileverancier Lei Import bood uitkomst met hun Cast PMR dakramen en Clearline Fusion PV-panelen. Die bleken niet alleen erg vlakke oplossingen te geven, maar ook de aansluiting met lei- en zinkwerk is erg strak. Je zult heel wat kunsten vliegwerk moeten doen om dit bijvoorbeeld met een standaard dakraam te bereiken, maar het wordt nooit zo mooi. En het kostte weinig moeite om de opdrachtgever te overtuigen dat dit de mooiste oplossing is. De dakverdieping, die eerst geen ramen had, krijgt nu veel daglicht en het huis heeft 22 zonnepanelen die nauwelijks zichtbaar zijn.”

Techniek

De drie ramen zijn geplaatst in het onderste mansardevlak. Dit vlak was net als de oostzijde ook voor de renovatie bedekt met grijze leisteen. Van der Bie: “Beide vlakken zijn nu voorzien van nieuwe CWT-y-Bugail leien uit Wales. Deze benaderen de oude leien het beste. De Clearline Fusion panelen liggen op de bovenste mansardevlakken, en strak binnen het zinkwerk. Eén van de mooie details vind ik de zinken roeven. Die zijn gemaakt alsof ze onder de PV-panelen doorlopen. Prachtig zinkwerk van de vakmensen van Jobse, die ook met het leiwerk feitelijk het uitdetailleren doet. Wij geven globaal alles een plek, Het fijne detailleren gebeurt in overleg tijdens de uitvoering.'' De basis voor het dak werd gelegd door timmerman Jan Plaisier, die samen met Jobse de renovatie uitvoerde. In de bestaande dakconstructie zijn allereerst ravelingen gemaakt door de drie dakramen. Vervolgens is aan de buitenkant een isolatiepakket aangebracht en daarop latten voor het rachelwerk. Van der Bie: “Het is nu niet meer te zien, maar daar is veel timmerwerk in verwerkt. In het bij - zonder bij de twee killen aan de voorzijde, de aansluitingen bij de dakopeningen en bij de overstek zit heel dicht rachelwerk omdat daar halve leien en pasleien moesten komen.”

Duurzaamheid

Met het aanbrengen van de isolatielaag en de montage van de 22 PV-panelen is een verduurzaming van het gebouw gerealiseerd.

Veiligheid

Tijdens de renovatie is het dak volledig voorzien van steigers, ladders en doek. Voor de veiligheid na de renovatie zijn in het dak en door het 18 centimeter dikke dakpakket ladderhaken (Bové) gemonteerd. Zo is veilig onderhoud aan de PV-panelen mogelijk.

Samenwerking

De samenwerking tussen alle partijen verliep volgens alle betrokkenen perfect, ook tussen de partijen die binnen en buiten bezig waren met de renovatie. Voor deze restauratie zijn kortom de beste oplossingen gekozen en de eigenaar was bereid te investeren in kwaliteit in leien, dakramen, detaillering en verduurzaming. Daar is het resultaat ook naar! ‚óŹ

Dit artikel kunt u lezen op www.steildak.nl


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin