Inloggen
 

Lei Import organiseert Relatiedag

Circulair bouwen is de toekomst

Het kalenderjaar 2019 loopt op zijn einde en dat was voor Lei Import de aanleiding haar klanten (leidekkers) en relaties bij elkaar te roepen voor een gezellige en informatieve middag. Op 11 december organiseerde het bedrijf een relatiedag in het pand van opleidingsinstituut Civilion Next in ’s-Hertogenbosch. Centraal thema deze middag was ‘duurzaamheid en circulariteit’.

Peter Paul van den Berg, directeur Kamp C 

Als dagvoorzitter trad Peter Linders op, bekend als columnist van Cobouw en werkzaam voor Platform 31, Spark Campus en Kwartiermakers in de Bouw. In die rol geldt hij als een aanjager van diverse ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de bouw.  Om de middag af te trappen, liet hij alle medewerkers van Lei Import zich introduceren en vroeg hij hen naar hun rol binnen het bedrijf. De focus van al deze activiteiten lag op de kwaliteit van zowel de producten als de diensten van het bedrijf. Duurzaamheid maakt daar onderdeel van uit en het bedrijf signaleert datde opdrcahtgever hier een steeds grotere waarde aan stelt. In het segment waar veel vraag is naar natuurleien, de monumentenzorg, kan dit wel eens op gespannen voet staan met de waarde van het gebouw: wat doe je wel en wat doe je niet?

Johanna Gruijthuijsen, directeur van Lei Import, sloot deze ronde af. Ze gaf aan de middag te organiseren als manier om de klanten en relaties te bedanken voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Tegelijk werd de gelegenheid te baat genomen om kennis te delen. Daarom is een aantal leveranciers van aanverwante producten gevraagd een stand in te richten en de activiteiten toe te lichten tijdens een korte ‘pitch’. Zo waren er ‘pitches’ van Viridian Solar (een Britse producent van geïntegreerde zonnepanelen in hellende daken) en Cooperio (importeur van innovatieve dak- en gevelsystemen). Piet Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Voor Leidekkers (NVVL)lichtte kort de opleiding toe die men in samenwerking met het NCE (Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen) voor leidekkers aan het opzetten is. De opleiding gaat per februari van start en Brand rieo de aanwezige leidekkersbedrijven op zich hiervoor aan te melden. In lijn hiermee lichtte Piet Jacobs de opleidingen voor het hellende dak toe, die door GAan in de Bouw worden aangeboden.

Circulair bouwen

Het thema ‘duurzaamheid’ werd verder uitgediept door Peter Paul van den Berg, directeur van Kamp C. Dit is het Belgische centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw. Van den Berg, zelf Nederlander, begon zijn presentatie met een uitleg over de activiteiten van Kamp C. Het betreft een samenwerkingsverband van diverse (lokale) overheden en het bedrijfsleven, waarmee met een team van experts wordt gewerkt aan een duurzamere leefomgeving. Het is namelijk nadrukkelijk geen kennisinstituut, maar geldt veel meer als partij die de diverse initiatieven met raad en daad bijstaat, waarbij men door het enorme netwerk wel de snelle toegang heeft tot alle relevante kennis.  Van den Berg is tevens auteur van twee boeken: Onderweg naar een duurzame samenleving en Duurzaamheid en innovatie in de bouw. Beide titels zijn gratis te downloaden op de website van Kamp C.

In zijn presentatie ging Van den Berg in op de zeven pijlers van circulair bouwen:

1. Circulair ontwikkelen
“Samenwerking is hier het sleutelwoord: een bedrijf met bijvoorbeeld een warmte-overschot kan die warmte aanwenden voor een bedrijf met een grote warmtevraag.”

2. Circulaire materialen
“Het gebruik van biologische en lokale materialen, upcycling, grondstofonafhankelijke materialen, etc. De focus op ‘end of life’ is een verkeerde focus.”

3. Circulair ontwerpen
“We moeten samen gebouwen neerzetten die flexibel zijn. We moeten gebouwen gaan beschouwen als ‘material banks’.”

4. Circulaire businessmodellen
“We moeten het eigenaarschap van materialen terug bij de producent leggen. Zo worden materialen opnieuw duurzamer. De eerst geproduceerde gloeilamp brandt nog steeds. Dat de gemiddelde gloeilamp een beperkte levensduur heeft, heeft te maken met het business model van de producenten. Dat kunnen we veranderen als we het eigenaarschap terug bij de producent leggen.”

5. Circulair aanbesteden
“We zullen steeds meer hiërarchieloos of hoofdaannemerloos bouwen. Circulair aanbesteden betekent bovendien beantwoorden aan een pakket van ambities in plaats van aan eisen.”

6. Het nieuwe werken
“We gaan over van het verhuren van vierkante meters naar het aanbieden van werkruimtes.”

7. Circulair financieren
“De bankensector heeft niets geleerd van de crisis dus moeten we buiten hen om onze bouwprojecten gaan financieren.”

Van den Berg hekelde de focus op kosten. “Als je bij je activiteiten het financiële aspect gewoon even vergeet, dan komen er ontwikkelingen op gang, die uiteindelijk ook financieel voordelig zullen zijn.”

De Bouw Draait Door tijdens de Lei Import Relatiedag

Hierover werd nagepraat tijdens een paneldiscussie, waar naast Peter Paul van den Berg ook Maarten Peek  (Hylkema Erfgoed, Advies en Ontwerp), Sanne de Koning (Monumentenwacht Noord-Brabant) en Erik Maas (Verkoelen Dakspecialisten) aan deelnamen. Tijdens de discussie werden de diverse onderwerpen uitgediept. Geconcludeerd kon worden dat bouw aan het begin staat van een interessante en dynamische periode, waarin, dat kan volgens Van den Berg niet anders, zal worden overgeschakeld op een geheel circulaire manier van bouwen.


Lees hier het gehele artikel van SteilDAK.


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin