Inloggen
 

Bedrijfswoning met robuuste uitstralaing

Een ondernemer heeft een bedrijfswoning in Noord-Brabant van binnen  en buiten volledig vernieuwd. De bedrijfswoning heeft vier vleugels  (in de vorm van een H) en elke vleugel heeft zijn eigen functie en karakter.  Dit wordt weerspiegeld in het materiaalgebruik op het dak.

Villa voorzien van nieuw dak, gekozen voor leisteen dak Samaca 66

Het markante gebouw werd 30 jaar geleden gebouwd.   Het was in alle opzichten verouderd en was toe aan een  grondige renovatie, waarbij de binnenkant opnieuw zou  worden ingericht en ook de schil volledig zou worden   vernieuwd. De ondernemer nam het ontwerp van de   vernieuwing zelf ter hand en is de eindverantwoordelijke  voor zowel het ontwerp als de uitvoering. Hij zocht ook zelf  het team van uitvoerende partijen bij elkaar om de plannen  en ideeën uit te voeren. Hij bleef bovendien persoonlijk  nauw betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden.

De bedrijfswoning herbergt nu een woongedeelte, een ruime  keuken, een kantoor, verschillende luxe slaapkamers,  een wellness gedeelte en zelfs een kleine kunstgalerie.  Bijzonder is de suite aan de achterzijde van het gebouw. Speciaal hiervoor is een glazen gevel gerealiseerd, waarmee de oorspronkelijke ruimte ineens werd verdubbeld in oppervlak. Het effect hiervan is dat men zowel de binnenruimte als de buitenruimte (het landelijk gebied in een bosrijke omgeving) veel duidelijker ervaart. Ook voor het overige was de verbinding tussen binnen en buiten een belangrijke pijler van de werkzaamheden. De gebouwschil weerspiegelt de gebruiksfunctie aan de buitenkant, zodat elke vleugel inderdaad zijn eigen karakter heeft. Klassiek en modern wordt afgewisseld, ook worden er zowel op het dak als in de gevel verschillende materialen toegepast. Toch vormt het gebouw een fraai geheel. Het dak is feitelijk het verbindende element, waarmee de verschillende functies van het gebouw tot uiting komen, terwijl toch een uniforme stijl wordt gehanteerd. Het geheel heeft  namelijk een landelijke uitstraling gekregen, wat voor het dak een afwisselende bedekking van lei en riet betekent.


Esthetiek

Uitgangspunt van het ontwerp was dat het pand een landelijke uitstraling zou krijgen, passend in de groene omgeving. Daarom is de keuze gevallen op ‘robuuste’ materialen:  lei en riet als dakbedekking en baksteen en Afromosia hout in de gevels. Het leien dak werd uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Walter Verhoeven BV Loodgieters- en Leidekkersbedrijf uit Nieuwkuijk (leiwerk). Het riet werd aangebracht door een gespecialiseerde rietdekker. Door de  combinatie van leien en riet is een esthetisch bijzonder fraai resultaat bereikt. De dakranden, hwa’s en de aansluitingen  zijn uitgevoerd met koper. Het hemelwater wordt grotendeels via verholen goten afgevoerd. Aan de voorkant van de bedrijfswoning is de gevel uitgevoerd in baksteen en kalksteen, waarbij het woongedeelte met keuken een leien dakbedekking heeft gekregen en het  kantoorgedeelte een rieten dak. Op de eerste verdieping bevinden zich hier slaapvertrekken. Aan de achterkant van het pand is de gevel voornamelijk opgebouwd uit baksteen en glas. Dit is het deel dat is georiënteerd op het zuidwesten en bovendien uitkijkt op de tuin (met zwembad). De benedenverdieping is in deze vleugel daarom ingericht als een bijbehorende ruimte, waar het wellness gedeelte aan grenst. Op de bovenverdieping bevindt zich hier de luxueuze slaapkamer: ook deze is uitgevoerd met een modern ogende glazen gevel. Door deze ingreep is de kamer veel ruimer geworden. Voor het overige is de gevel uitgevoerd in afwisselend baksteen, kalksteen en Afromosia. De wangen van de  dakkapellen zijn in Afromosia uitgevoerd: de latten zijn  één voor één bevestigd met behulp van RVS spijkers. De randen zijn afgewerkt met een koperen dakrandafwerking. Het dak harmonieert op deze manier mooi met  de verschillende elementen in het ontwerp.

TechniekSamaca 66 leistenen dak

De oorspronkelijke daken waren geheel van riet en zijn tot  op de houten ondergrond verwijderd. Vervolgens zijn prefab kappen geplaatst met een isolatielaag van 15 cm PIR.  Voor de toepassing van de leistenen is gekozen voor de natuurlei Samaca 66 Classic Heavy, die in Nederland door Lei Import op de markt wordt gebracht. De leien zijn in maasdekking aangebracht. Het was een intensief project voor het verantwoordelijke leidekkersbedrijf. De opdrachtgever gaf er namelijk de voorkeur aan de leistenen aan te laten brengen met afgeronde hoeken: deze handeling is op het werk uitgevoerd door de betrokken leidekkers. Het dak heeft bovendien veel karakteristieke details en hoeken.

Een ander aandachtspunt was de aansluiting van de leien daken op de rietdaken. Op de aansluitingen is voorzien in een koperen goot, zodat er een natuurlijke scheiding  tussen de daken ontstaat. Ook de nokken en hwa’s zijn in  koper uitgevoerd. Het riet is op de traditionele manier  aangebracht. De opdrachtgever geeft aan zeer tevreden  te zijn over het verloop van de dakwerkzaamheden en  het eindresultaat.


Veiligheid

Gedurende de werkzaamheden kon voortdurend vanaf de steiger worden gewerkt. Bijzonder aandachtspunt was dat verschillende bouwpartijen tegelijk binnen en buiten het gebouw aan het werk waren. Daarom moesten de werkzaamheden altijd onderling goed worden afgestemd.  Omdat de opdrachtgever vrijwel dagelijks op de bouwplaats aanwezig was, konden de planning en werkmethoden, en eventuele wijzigingen daarin, direct worden besproken en afgestemd. Ook werd hiermee de veiligheid op de werkplaats dagelijks gemonitord en waar nodig besproken.

In de materiaalkeuze is eveneens rekening gehouden met duurzame keuzes. Zo geldt bijvoorbeeld de houtsoort Afromosia als een duurzame keuze. Door specialiteiten te combineren en te investeren in kwaliteit, is op deze manier een bijzonder fraai dak gerealiseerd, dat perfect past in de prachtige, landelijke omgeving. De bedrijfswoning is dit voorjaar, na gereedmaking van de tuin, klaar voor verhuur.

Klik hier voor het originele artikel.


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin