Inloggen
 

Jonge leidekkers kijken hun ogen uit in Wales

Op 4 en 5 april vertrok een kleine delegatie naar Wales om daar een leisteengroeve te bezoeken. Naast Johanna Gruijthuijsen van leverancier Lei Import, Ferdy Bogaerts van leidekkersbedrijf F. Bogaerts bv en enkele aannemersbedrijven en monumentenbeheerders, bevonden zich ook twee jonge, enthousiaste leidekkers in het gezelschap.

Ferdy Bogaerts heeft al vaker leisteengroeven bezocht. Meestal neemt de eigenaar van een leidekker- en loodgietersbedrijf klanten, bouwbedrijven en andere organisaties uit de restauratiekolom mee om te laten zien waar de beste kwaliteit leisteen vandaan komt en bovenal, hoe het geproduceerd wordt. Begin april mochten ook zijn twee jongste leidekkers aansluiten bij een gezelschap van restauratiedeskundigen, op bezoek bij de twee actieve leisteengroeven in Wales. 

Drie procent

Freek Bruinsma (18) en Sam Megens (19) zagen in Llan Ffestiniog en Penrhyn waar de CWT-y-Bugail en Penrhyn leistenen worden gemaakt die dagelijks door hun handen gaan. Sam: “Het was heel tof. Ze rijden daar met enorme dumptrucks die met gemak twee meter grote blokken verplaatsen. Dan zijn ze met voorhamers, zagen, splitters en beitels nog lang bezig tot er eindelijk het leisteen ligt dat wij gebruiken. Ik wist niet dat er van zo’n enorme blok maar twee tot drie procent overblijft dat bruikbaar is. Wel keigaaf allemaal!” Ook Freek keek zijn ogen uit. “Vooral het aantal handelingen dat nodig is tot er een product ligt heeft me wel verbaasd. En de tokkelbaan is supervet!”

Slechts 3% van een grote blok leisteen is geschikt als dak en gevel leisteen

Ferdy Bogaerts, werkgever van Sam en Freek, vindt dit uitstapje belangrijk voor zijn jonge leidekkers. “Het is een leuke manier om respect op te doen voor een prachtig materiaal. En het is ook één van de dingen die we binnen ons familiebedrijf doen, om jonge mensen enthousiast en positief gemotiveerd te maken om het leidekkersvak te kiezen en te behouden.

Machtig mooi werk

Personeel werven is iets waar de hele bouwsector moeite mee heeft. We hebben daarom laatst ook meegedaan met de competitie van Lei Import op de Bouwbeurs, waar Freek nota bene winnaar werd. Dat zijn prima initiatieven waar ook heel veel publiek op af komt en het is motiverend voor al onze leidekkers in Nederland. Het belangrijkste motief blijft natuurlijk dat het machtig mooi werk is en dat we dingen maken die tachtig tot honderd jaar meegaan. Dat je daarvoor af en toe in wat minder aangenaam weer op een dak staat, neem je dan echt wel voor lief.” Johanna Gruijthuijsen – de Wijs (Lei Import) is het daar volledig mee eens. Ze is dan ook blij met het initiatief van Bogaerts om de jongelui mee te nemen. “Ferdy doet veel om jonge mensen enthousiast te maken en te houden voor het leidekkersambacht. Dat wordt zeer gewaardeerd in de branche.”


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin