Inloggen
 

Grote kerk Naarden in de steigers voor restauratie dak

De voorbereidingen voor de restauratie van het dak van de Grote Kerk in Naarden-Vesting zijn afgelopen maand begonnen. In twee maanden tijd wordt de steiger aan de noordkant van de kerk opgebouwd.

Het huidige dak is aan vervanging toe. De oorspronkelijke natuurleien dakbedekking is uitgevoerd in een Oud-Duitse dekking. Bij een Oud-Duitse dekking denkt men snel aan het leisteen afkomstig uit de groeve Katzenberg, nabij Mayen. Helaas is de Katzenberg groeve voor deze restauratie net gesloten, waardoor de architect zich is gaan oriënteren naar de juiste keuze. LEI IMPORT heeft de architect met raad en daad bijgestaan door alle opties te verzamelen en te bemonsteren.

Levertijd, beschikbaarheid, kleur, kwaliteit, structuur en niet te vergeten maatvoering zijn de aspecten waarop de huidige keuze is gemaakt, namelijk Assulo A6.

Volgens de planning start het leidekkerswerk rond 29 januari 2019. Maar liefst 88 ton aan leisteen wordt in de komende anderhalf jaar van het 2700 vierkante meter grote dak gehaald en er ook weer opgelegd. Zestien verschillende formaten worden gebruikt, wat neerkomt op zo’n 35 kilo per vierkante meter. Per dertig ton wordt het de vesting ingereden.

Van Vliet heeft het nieuwe leisteen zelf bekeken in de groeve. Het gesteente is zelfs gekeurd door de Universiteit van Gent. Van Vliet: ,,Leisteen is opgebouwd uit laagjes. We willen zeker weten dat de samenhang van de lagen goed is. Maar ook checken of er bijvoorbeeld niet te veel kalk in de steen zit…’’

Na de noordkant worden de steiger verplaatst naar de zuidkant van de kerk. De laatste fase is de kant van het koor. Volgens planning staan de steigers hier half april volgend jaar, uiteindelijk moet er in januari 2020 gestart worden met het leggen van de laatste leien.


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin