Inloggen
 

In Alkmaar kan men letterlijk naar de hemel klimmen

Dit jaar bestaat De Grote Kerk, of Sint Laurentiuskerk, in het historsische centrum van Alkmaar, 500 jaar. Dat wordt op een spectaculaire manier gevierd. Naast verschillende andere activiteiten, wordt het publiek in de gelegenheid gesteld naar het dak van de kerk te klimmen.

Onder de naam Klim naar de Hemel is een indrukwekkende steigerstellage opgetrokken, waarmee ook mensen die dat niet gewend zijn veilig naar boven kunnen. Tot 1 augustus van dit jaar kan men via de website een kaartje aanschaffen om de klim te maken. Het dak van de kerk bevindt zich op een hoogte van 40 meter. Eenmaal boven kan men genieten van een prachtig uitzicht op de historische binnenstad van Alkmaar. Ook biedt het evenement een uitgelezen kans om het leiwerk, dat slechts enkele jaren geleden met natuurleien is uitgevoerd, van dichtbij te bewonderen.

Halverwege de constructie, op een hoogte van 20 meter, bevindt zich een platform. Via dit platform kan men de kerk betreden. Aan de binnenkant is namelijk eveneens een steigerconstructie aangebracht. Zo komt men vlak onder de plafondschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Jacob van Oostsanen uit 1518 terecht. Het betreft een bijzondere schildering uit de vroege Renaissance, die vanaf de begane grond nauwelijks zichtbaar is. Tijdens de Klim naar de Hemel is het tot in detail te bekijken. Bovendien is er vaak een kunsthistoricus aanwezig om uitleg bij het schilderij te verschaffen. Via een luchtbrug kan men vervolgens onderdaks door de kerk lopen om het interieur verder te bewonderen.

Voor vakmensen is het dak natuurlijk de grootste attractie en er valt genoeg te genieten. Het leien dak van de Grote Kerk is onlangs gerenoveerd door Pronk Leidekkers bv uit Warmenhuizen. Het strakke beeld van het dakvlak en de nette afwerking van de detailleringen en aansluitingen zijn een lust voor het oog. Ook de klokkentoren met het karakteristieke carillion is van dichtbij te bewonderen. Ook hier wekt de fraaie afwerking bewondering. Het is eigenlijk jammer dat de steigers na 1 augustus weer zullen worden weggehaald. Met de Klim naar de Hemel heeft de hellende dakenbranche een uithangbord zoals dat eigenlijk zelden voor komt. Op deze pagina’s vindt u een fotoverslag.


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin