Is leisteen duurzaam?
02 oktober 2020Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard. Veelal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van een theorie: de drie P’s
- People (mensen)
- Profit (winst)
- Planet (aarde)
Naast het feit dat iedereen geld wilt verdienen en van de welvaart genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Immers, als we dit verzaken is de toekomst van de mensheid in het geding. Wij hebben nu een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties die zullen komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het vraagstuk als opwarming van de aarde en CO²-uitstoot.
Definitie van duurzaamheid
De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and development van de Verenigde Naties.
Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
Leisteen en duurzaamheid
1. Levensduur in jaren
In de grafiek hieronder kunt u aflezen dat onze natuurleien een levensduur hebben van minimaal 80 jaar. Sommige leien in Wales liggen reeds 200 jaar op een dak en zijn nog altijd perfect!
Een langere levensduur houdt in dat het betreffende deel minder vaak vervangen hoeft te worden. Dit betekent dat er minder brandstoffen en producten gewonnen hoeven te worden en dit is weer beter voor de natuur en het milieu.
2. Milieumanagementsysteem van leisteengroeves
Met een milieumanagementsysteem kunnen de milieueffecten (en risico’s) van de bedrijfsvoering beheerst en verminderd worden, hierdoor kan op kosten worden bespaard (denk aan energie, water en grondstoffen). Verschillende leisteen groeves bezitten een, volgens ISO 14001 gecertificeerd, milieumanagementsysteem.
Door het volgen van het milieumanagementsysteem zijn de groeves duurzamer gaan produceren, dit is onder andere terug te zien in de vermindering van het materiaalverlies. Dankzij deze duurzame productie leveren wij naast natuurleien eveneens andere toepassingsmogelijkheden in leisteen, zoals schitterende metselblokken, vloertegels en split.
3. Voetafdruk CO²
Veel groeves hebben hun duurzame industriële ontwikkeling gebaseerd op respect voor het milieu, gebaseerd op een investering in vernieuwende onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s voor een optimalisering van het beheer van de hulpbronnen, de omstandigheden van hun verwerking en de maatregelen voor het herstel van de sites na hun ontginning.
Hieronder treft een ecologische voetafdruk aan van de Samaca natuurleien, berekend volgens de methoden Bilan Carbone (Co² balans). De methode Bilan Carbone werkt met een orde van grootte, wat een vlotte indicatieve vergelijking van de uitstoot van de verschillende materialen en dakbedekkingsprocedures toelaat, vanuit hun productievestiging uitgedrukt in m2 dakbedekking.
Dit is de gemiddelde uitstoot van broeikasgassen door de productie van leien. Dit uitzonderlijke resultaat verleent aan de daken met leien de titel van kampioen in de traditionele procedés van dakbedekking. Hoe minder uitstoot van CO2, hoe schoner de natuur en het milieu.
Conclusie
Natuurleien leveren zoals u hierboven kunt zien een positieve bijdrage aan de natuur en het milieu. De leien geven uitstraling en duurzaamheid aan gebouwen en zijn verkrijgbaar in iedere prijsklasse! Daarbij is leisteen recyclebaar op het einde van de levensduur. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spit, waardoor de leisteen wordt teruggeven aan moeder natuur. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen binnen uw beeldvorming en bouwproces? Wij kijken graag samen met u naar een passend product in leisteen.