Interview met Chris Pronk
11 december 2020Een tijdje geleden, ik denk zo ongeveer half oktober van dit jaar, sprak ik met Chris Pronk van Leidekkersbedrijf Pronk uit Warmenhuizen. Zeer enthousiast vertelde hij over het feit dat de leidekkersopleiding van het NCE weer van start ging. Vanwege Corona was het helaas stil komen te liggen in het voorjaar van 2020.
Zijn enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat ik dacht “hier wil ik graag iets over schrijven in onze nieuwsflits!”. Zijn enthousiasme ging zelfs zo ver, dat hij vertelde dat als hij meer tijd had, hij zelf ook graag deze cursus had gedaan.
Zoals Chris vertelde is er gelukkig na 10 jaar in Nederland weer een leidekkersopleiding waar waardevolle lesstof is geschreven door Klaas Boeder en Willard van Reenen. Het schrijven van deze lesstof was een traject dat ongeveer anderhalf jaar heeft geduurd. NCE had indertijd ook de Nederlandse Vereniging van Leidekkers benaderd met de vraag of er enkele leden van de vereniging wilden deelnemen in de stuurgroep om de geschreven lesstof door te lezen. Samen met Wim Verhoeven en Piet Brand is hij namens de leidekkersvereniging gaan deelnemen.
“Het was veel leeswerk wat vooral nog even in de avonduren en het weekend gebeuren moest”. “Echter heel interessant mede omdat je moet gaan nadenken over allerlei details, die je normaal gewoon in je werk doet. Het verbreedt je visie en je ervaart dat elk leidekkersbedrijf zijn eigen manier van werken heeft. De lesstof is zeer uitgebreid op het gebied van natuurleien maar ook lood- en zinkwerk, daarom is er regelmaat overleg geweest”.
Praktische gedeelte van de opleiding
Praktische gedeelte van de opleiding
De praktijklessen worden gegeven door ervaren leidekkers, echter ook de praktijkdocenten zijn dun gezaaid. Pronk heeft zijn voorman beschikbaar gesteld.
“Frans Stam is inmiddels ruim 35 jaar leidekker, waarvan de laatste 10 jaar bij Pronk. Ik hoop hiermee ook een extra dimensie aan zijn werk te geven, wat Frans met veel passie doet. Maar ook in het kader van kennisoverdracht vind ik dit belangrijk”.
Natuurlijk zijn er meer praktijkopleiders die vanuit de leidekkersbedrijven beschikbaar worden gesteld. De theorielessen worden gegeven door Joop Jansen, vanuit zijn werkervaring bij de Monumentenwacht en later bij een architectenbureau heeft hij ook veel ervaring.
Chris vertelde dat in principe alle leerling leidekkers welkom zijn op deze cursus, dus jongens die bij een leidekker werken en al wat ervaring hebben. Wanneer er jongens interesse hebben in het leidekkersvak maar ze hebben nog geen ervaring, dan biedt “Gaan in de Bouw” een hele mooie start.
Het is altijd superleuk om meer te weten over leerling leidekkers en dus heb ik ook aan Chris gevraagd om iets te vertellen over zijn Jonge Honden.
“Levi Eekhout is 22 jaar en werkt 2,5 jaar bij Pronk. Levi heeft een opleiding in de auto techniek gevolgd en is via een oud werknemer bij Pronk gekomen”.
“Leroy Celie is 24 jaar en werkt nu ruim een half jaar bij Pronk. Leroy werkte in de horeca maar door Corona moest hij helaas een andere baan gaan zoeken. Leroy is een aanpakker en werkte altijd al graag met zijn handen. Hij reageerde op een advertentie en ik heb hem aangenomen.
Inmiddels zijn beide mannen besmet met het mooie vak en waren ze zeer enthousiast over de cursus.
Leroy met leermeester Chiel op de achtergrond
Vooraan Leroy en erachter Levi tijdens werk in Enkhuizen
Chris hoopt dat deze opleiding toekomst heeft en dat wij mede door deze opleiding het vak levend kunnen houden en kunnen overdragen aan de volgende generatie. Ook hoopt hij op deze manier de leerling leidekkers te laten zien wat het vak inhoudt, zodat zij hun kennis kunnen vergroten waardoor zij zich kunnen ontwikkelen tot een allround vakman.
“Het leidekkersvak is te mooi, daar moeten wij ons voor blijven inzetten en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”
Het bedrijf Pronk:
De naam Pronk is reeds sinds 1939 aan het bedrijf verbonden.
Het bedrijf Pronk heeft een hele evolutie doorgemaakt. Het is ooit begonnen als timmerbedrijf, in de jaren ’70 is het verder uitgebreid naar aannemingsbedrijf en sinds begin jaren ’80 is het ook een leidekkersbedrijf. Zo zijn ze gekomen tot wat het bedrijf nu doet: Bouwen, Restaureren en Leidekken.
De vader van Chris heeft een museum gemaakt over de historie van het bedrijf omdat het al sinds 1820 bestaat.
Ze hebben zelfs nog administratie en gereedschappen uit die tijd.
Rondleiding door vader en moeder van Chris aan de jongens Tiemen, Koen en Jur, in het bedrijfsmuseum
Chris Pronk in acht vragen:
Burgerlijke staat?
“Samenwonend met mijn vrouw Lonneke.”
Kinderen?
“3 jongens, 5, 9 en 11 jaar nu. “
Wat doe je als je niet werkt?
“Die 3 jongens houden mij wel bezig..!
En ik ga nog wel eens joggen en schaatsen om de conditie op peil te houden
en de jongens nog een tijdje bij te kunnen houden.”
Favoriete muziek?
“Van alles, van Nederlandstalig tot klassiek en alles wat er tussen zit.
Het is helemaal afhankelijk van mijn stemming op dat moment.”
Favoriete vakantiebestemming?
“Noorwegen, ik ben er al veel keer geweest, zowel in de winter als in de zomer.
Super mooie ruige natuur en schitterende houten huizen.“
Favoriete stad?
“We hebben met het gezin een paar dagen stedentrip gedaan in Rotterdam en waren aangenaam verrast.
Bijna on-Nederlands daar, je hoeft het land niet uit om een wereldstad te beleven.”
Favoriete gebouw of architect?
“De oude Bavo in Haarlem, zeer imposant van buiten, maar nog imposanter van binnen.
Vooral als je je beseft in welke tijd het is gebouwd.
Daartegenover vond ik de Markthal in Rotterdam ook prachtig om te zien.”
Waar ben je in je werk het meest trots op?
“Dat ik een leuk team heb opgebouwd van enthousiaste leidekkers, waar we hele mooie werken mee maken.
Maar ook dat we (mijn broers en ik) met elkaar het bedrijf van mijn vader succesvol hebben voortgezet.
Niet alleen met de leidekkers maar ook met de nieuwbouw- en restauratie afdeling.”