Herbestemming
Het is een steeds vaker voorkomend beeld: leegstaande panden of kerken die een andere functie krijgen. Zo wordt een kerk omgebouwd tot een bibliotheek of een klooster krijgt een nieuwe functie als hotel of appartement.
Het dak is een essentieel onderdeel van de beschermde buitenkant van een gebouw en het is ook het gedeelte waar veel aandacht naar uitgaat wat betreft het onderhoud. Het is cruciaal voor gebouweigenaren om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht en veilig is. Maar hoe weet je nu wat de levensduur van het huidige dak is? Is het toegestaan om zonnepanelen toe te passen?
Een van de meest voorkomende wijzigen aan een gebouw is het maken van openingen in het dakvlak om daglicht en ventilatie te creëren. De kap van een wettelijk beschermd monument bezit meestal historische waarden. Het maken van openingen kan die waarden in meerdere of mindere mate aanpassen. Wij adviseren je over de mogelijkheden en kijken, samen met jou, naar een passende oplossing.
Meer dan alleen leverancier
Lei Import is meer dan alleen leverancier van dakmaterialen. Lei Import onderscheidt zich in de markt door haar eigen initiatief, eigentijdsheid, kostenbewustheid en service. Een project is maatwerk. We proberen voor iedere klant een oplossing te vinden die past. Met jouw eisen, wensen en de bestaande situatie als uitgangspunt gaan we graag met u aan tafel. Op basis van een gesprek adviseren wij je over de mogelijkheden.
Kwaliteit huidig natuurleien dak
Het valt niet te ontkennen, dat wij in een periode zitten waar veel veranderingen in de restauratiesector plaatsvinden. Denk maar aan de vele kerken die gesloten worden. Was tien jaar geleden de transformatie van een monument ondenkbaar, dan wordt het inmiddels in de sector grotendeels geaccepteerd.
Door deze herbestemming komt je ook met andere partijen in aanraking, bijvoorbeeld een projectontwikkelaar of een Vereniging van Eigenaren.
Regelmatig krijgen wij dan ook de vraag:
“Wat is de houdbaarheidsdatum van ons natuurleien dak?”
Vaststelling kwaliteit natuurleien:
Door onze ervaring in de restauratiesector en het meermaals tegenkomen van dit vraagstuk, hebben wij een product ontwikkeld. Door middel van een taxatie van de bestaande natuurleien op jouw dak verschaffen wij je duidelijkheid over de huidige kwaliteit en resterende levensduur.
De keuring van jouw leien dak verschaft je zekerheid over de huidige kwaliteit en resterende levensduur van het dak dat je hebt liggen. Wij beoordelen jouw dak op een aantal relevante levensduur- en kwaliteitsaspecten met een kritische blik. Indien gewenst kunnen we je een vakkundig rapport aanleveren na afloop van de keuring.
Dakrenovatie
Het gebruik van leien op belangrijke gebouwen in Nederland stamt al uit de Middeleeuwen. Maar ook daarvoor werden al leien op daken verwerkt. Het is zelfs bekend dat ook de Romeinen af en toe leien als dakbedekking gebruikten. Het gebruik in Nederland ontstond doordat architecten voor belangrijke gebouwen een andere dakbedekking wilden toepassen dan in die streek gebruikelijk was, ze wilden het gebouw een imponerende indruk geven. Zo ziet men in Nederland leisteen veelal op gebouwen zoals kerken en kastelen.
De selectie van de voor jouw dakbedekking geschikte natuurleien, begint al bij de groeves. In intensieve samenwerking met ons, wordt de leisteen kritisch geselecteerd op dikte, maatvastheid, kwaliteit. Wij hebben een uitgebreide range aan natuurleien, perfect voor iedere prijsklasse.
Licht en lucht
Met veel aandacht worden de Cast PMR dakramen op maat gemaakt. Maatwerk zoals de opdrachtgever het wenst. Cast PMR is een slank stalen dakraam voorzien van een thermisch onderbroken profilering. Zo past je het dakraam aan op de dakopening in plaats van jouw dakopening aan te passen op het dakraam.
Horizontaal of verticaal koppelen
Gekoppelde Cast PMR dakramen zorgen voor een optimale lichtinval en kunnen de woonruimte levendiger maken. De dakramen kunnen zowel verticaal als horizontaal gekoppeld worden. In de fabriek wordt één groot frame gemaakt waarin verschillende te openen delen zitten. Horizontaal kunnen de dakramen ook op de bouw gekoppeld worden.
Duurzame energie
De herbestemming van een pand is direct een mooie kans om te verduurzamen. Maar om het karakter te behouden, moet dit wel op een goede en esthetische manier gebeuren. Met onze indak zonnepanelen is dat mogelijk op een manier die volledig aansluit bij de karakteristiek van het pand.
Het ClearlineFusion indaksysteem onderscheidt zich van andere systemen, omdat er geen constructiesysteem nodig is om de panelen te bevestigen. De zonnepanelen worden geïntegreerd in het dak waardoor EPDM-onderlagen, verzwaarde onderconstructies, plastic onderbakken, trays of damwandprofielen niet nodig zijn. ClearlineFusion bestaat uit PV16-zonnepanelen die heel eenvoudig op de pan-, lei- of rietlatten geschroefd kunnen worden en vervolgens waterdicht worden afgesloten met smalle Fusion-gootstukken. Aangezien er geen constructie aan de onderzijde nodig is, is de ventilatie optimaal. Het rendement is daardoor vergelijkbaar met dat van traditionele opdaksystemen.
Transformatie Heilig Hart Kerk te Breda
Op 20 oktober 2021 markeerde de officiële ‘start bouw’ het begin van de herbestemming van de Heilig Hart Kerk in Breda. En nu mogen we met trots melden dat de kerk is opgeleverd door De Bonth van Hulten. Wat eens een heilige plaats was, herbergt nu 20 unieke woningen. Omdat de kerk een rijksmonument is, heeft De Bonth van Hulten er alles aan gedaan om de authentieke elementen en de karakteristieke uitstraling van de kerk te behouden, zowel aan de binnen- als de buitenkant.
Duurzaamheid staat centraal in hedendaagse bouwprojecten, en de herbestemming van de Heilig Hart Kerk vormt hierop geen uitzondering. Het gebruik van Clearline Fusion indak zonnepanelen, geplaatst op de zuidelijke zijbeuk en op het dak van de bergingen, draagt bij aan duurzaamheid. Deze zonnepanelen wekken stroom op voor de woningen in de kerk en dragen zo bij aan een groenere toekomst.
Combineren
Cast PMR + ClearlineFusion
De Cast PMR dakramen en het ClearlineFusion indak zonnepanelen systeem kunnen ook gecombineerd worden. Zo worden gebouwen niet alleen duurzamer gemaakt, maar wordt er ook een gezonder en comfortabeler binnenklimaat gecreëerd. Meer daglicht en frisse lucht terwijl de elektriciteitskosten dalen door de zonnepanelen.