Dynamische dekking van natuurleien
15 december 2022Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de constructie thermisch isoleert.
De RC- waarde (R= ‘resistance’, c = ‘construction’) wordt bepaald op basis van de complete constructieopbouw en materialisatie met ieder zijn eigen Rd-waarde (R=’resistance’, d=’declared’).
Bram Bus ruimtelijke vormgeving uit Heerlen en tekenburo Loontjens uit Meerssen zijn door de opdrachtgever betrokken voor het ontwerp en de technische uitwerking van het plan.
Leidekkersbedrijf Fusers uit Herkenbosch is op dit moment met de uitvoering bezig en werkt uiterst nauwkeurig aan de patroonopbouw van de dynamische dekking en de aansluitende zwart zinken afwerkingen en raamkaders.
De gevels worden uitgevoerd in de dynamische dekking, het patroon is opgebouwd in de maatvoering 40x25cm, 40x22cm, 40x20cm en 40x18cm. De daken worden uitgevoerd in Maasdekking in het formaat 40x25cm waarbij tevens gewerkt wordt met in-dak zonne-energie.
Om de gevels en de daken zo strak mogelijk op elkaar aan te sluiten, is gekozen voor een verholen goot. Zowel in de leien dakbedekking alsook in het panelenveld wordt een gekoppeld maatwerk CAST-PMR dakraam toegepast. De leien worden gecombineerd met voorvergrijsde houten latten welke worden toegepast op beide kopgevels. De dakkapel, boeiboorden en raamkaders krijgen een afwerking van zwart zink.
Er wordt gewerkt met een zeer hoogwaardige leisteensoort uit Engeland (Noord-Wales).
Het betreft de CWT-y-Bugail groeve van Welsh Slate die de genoemde maatvoeringen specifiek heeft geproduceerd voor het project. Deze leisteensoort kenmerkt zich door zijn unieke mat blauw-grijze kleur en zijn geschiedenis van 500 miljoen jaar oud. De natuurlei wordt dan ook erkend tot de beste leisteen ter wereld en is dan ook voorzien van een ATG certificering.
Het project is nu nog volop in uitvoering.