€149,5 miljoen subsidie voor onze rijksmonumenten!

27 september 2023
Goed nieuws voor liefhebbers van ons rijke culturele erfgoed – er is recentelijk €149,5 miljoen aan subsidies toegekend om onze prachtige rijksmonumenten te behouden. Dit geld zal een enorme impuls geven aan het behoud en onderhoud van deze historische schatten.

Woonhuissubsidie: steun voor particuliere eigenaren

Voor eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie was er de mogelijkheid om tussen 1 maart en 30 april subsidie aan te vragen voor onderhoudskosten die ze in het voorgaande kalenderjaar hebben gemaakt. Deze subsidie dekt maar liefst 38% van de subsidiabele onderhoudskosten. En dit jaar hebben 7.346 aanvragers van deze woonhuissubsidie goed nieuws ontvangen – een totaal van €55,1 miljoen is toegekend. Alle aanvragers hebben het verlossende besluit eind juli ontvangen.

Instandhoudingssubsidie: voor monumenten zonder woonfunctie

Niet alleen woonhuizen profiteren van deze steun. Archeologische, groene en gebouwde rijksmonumenten zonder woonfunctie kunnen jaarlijks subsidie aanvragen voor regulier onderhoud op basis van een zesjarig onderhoudsplan. Deze subsidie kan oplopen tot maar liefst 60% van de subsidiabele onderhoudskosten. Eind augustus werden er besluiten verstuurd naar de aanvragers van de instandhoudingssubsidie, en maar liefst 1.966 aanvragen zijn gehonoreerd, wat resulteerde in een totale subsidie van €94,4 miljoen.

De instandhoudingssubsidie en woonhuissubsidie vormen belangrijke pijlers voor het behoud van onze Nederlandse rijksmonumenten. Deze regelingen moedigen eigenaren aan om structureel onderhoud uit te voeren, waardoor kostbare restauraties kunnen worden voorkomen.

Bent u bezig met het behoud van uw monumentaal pand en heeft u hulp nodig met aspecten zoals natuurleien dakbedekking of authentieke dakramen? Wij hebben ruime ervaring in de restauratiesector en staan klaar om u te assisteren. Neem contact met ons op voor meer informatie:

Contact

 

 

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Maak een afspraak in onze showroom

Contact